play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U Pucnjavi u centru Praga preko 15 mrtvih, proglašen Dan žalosti

U pucnjavi na sveučilištu u središtu Praga ubijeno je najmanje 15 osoba, a dvadesetak je ozlijeđeno, od kojih su neki kritično. Napadač je 24-godišnjak koji je nakon intervencije policije pronađen mrtav. Češka Vlada proglasila je 23. prosinca Danom žalosti.

Motiv masovnog ubojstva nije poznat, no policija je za napadačem još jutros izdala tjeralicu, nakon što je ubio svojeg oca u mjestu Kladno.

Policija ga povezuje i s ubojstvom još dvije osobe prije nekoliko dana u jednoj šumi.

– Imamo vrlo svježe nepotvrđene informacije s profila na društvenoj mreži da je navodno bio inspiriran jednim terorističkim napadom u Rusiji u jesen ove godine, rekao je šef policije Martin Vondrasek, dodavši da je napadač legalno posjedovao nekoliko komada vatrenog oružja.

Bio je to unaprijed isplanirani užasni čin koji je započeo u okrugu Kladno, a nažalost završio ovdje, dodao je.

– Istražuje se je li napadača ubio policijski metak ili si je sam oduzeo život, istaknuo je Vondrasek.

Pucnjava je počela oko 15 sati na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta, samo 500 metara od poznatog Karlova mosta, a studenti kažu da je trajala prilično dugo. Napadač je navodno ušao u zgradu i popeo se na krov, odakle je pucao iz puške s dugom cijevi, s optikom i nožicama radi veće preciznosti. Studenti su se zabarikadirali na sveučilištu, neki su spas potražili i na vanjskoj strani zgrade, ispod prozora. Nakon dojave o pucnjavi policija je poslala sve raspoložive snage. Nakon što je oko jedan sat poslije ubijen, napadač je pao sa zgrade. Nepotvrđena izvješća govore i o samoubojstvu.

Policija je identificirala napadača, 24-godišnjeg Davida Kozáka. Bio je student Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta. Govori se i da je danas počinio ubojstvo i u obližnjem gradu Kladnu u Srednjoj Češkoj,  prije nego što je otputovao u Prag. Kako javlja policija, prijepodne je pronađena mrtva osoba, za koju se ustanovilo da je njegov otac. 

Ubojica je, prenose češki mediji, navodno ovoga tjedna na društvenoj mreži Telegram objavio da mrzi svijet i da iza sebe želi ostaviti što više boli. No tada ga, nažalost, nitko nije ozbiljno shvaćao.

Vijest o masovnom ubojstvu šokirala je Češku, ali i cijelu Europu. Ovako razrađen plan ubijanja neki su mediji odmah povezali s organiziranim terorizmom. No policija o tome nema spoznaja.

0%