if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Večeras službeno nastupa zima

Večeras nastupa zimski solsticij, odnosno trenutak u kojemu Sunce u svojem prividnom kretanju doseže svoju najjužniju točku. Službeno počinje zima, što znači da nas od danas čekaju dulji dani i dani s više dnevnog svjetla.

Zima ove godine službeno počinje u petak, 22. prosinca, ujutru u 4 sata i 27 minuta. Večerašnja noć na sjevernoj Zemljinoj polutci bit je najdulja, a dan najkraći.

Datum zimskog solsticija, najkraćeg dana u godini na sjevernoj polutci, najčešće se poklapa s prvim danom zime. No datum zimskog solsticija može varirati od 20. do 23. prosinca.

Zimski solsticij označava veliku godišnju prekretnicu, astronomski početak zime te prelazak u razdoblje kada dani postaju sve dulji i svjetliji, a noći sve kraće.

Izraz solsticij potječe od latinskog solstitium, što znači “mirovanje Sunca”. Zimski solsticij je događaj koji su slavili drevni narodi te ih je ova pojava izbezumljivala. Zbog kratkog dana u mnogim drevnim kulturama 21. prosinca se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koja su simbolizirala plodnost, svjetlost i Sunce.

Dok je kod nas danas najkraći dan, situacija je potpuno drukčija na južnoj polutci, gdje živi samo deset posto svjetske populacije. Dakle, ondje prosinački solsticij označava najdulji dan u godini i početak ljeta.

0%