if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Objavljena lista najskupljih gradova u 2023. godini

The Economist je objavio koji su najskuplji gradovi u 2023. Indeks Worldwide Cost of Living uspoređuje cijene više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada diljem svijeta. Rezultati pokazuju da su Singapur i Zürich najskuplji gradovi na svijetu u 2023. godini, a slijedi ih New York.

Singapur je zadržao svoju prvu poziciju kao najskuplji grad na svijetu deveti put u posljednjih jedanaest godina. Zürich se pomaknuo sa šestog mjesta i pridružio se Singapuru na vrhu potisnuvši New York (koji se prošle godine izjednačio sa Singapurom na prvom mjestu) na treće mjesto.

Zürich je napredovao na listi zbog švicarskog franka i visokih cijena namirnica, kućanskih potrepština i rekreacijskih aktivnosti. 

Tri američka grada (New York, Los Angeles i San Francisco) su među prvih deset. Zapadna Europa čini četiri od deset najskupljih gradova na popisu zahvaljujući povećanju cijena namirnica i odjeće. Ruski gradovi Moskva i Sankt-Peterburg doživjeli su najveći pad na ljestvici jer su sankcije oslabile rubalj.

Ovo je sedam najskupljih gradova.

Cijene komunalnih usluga, piše The Economist, imale su najsporiju inflaciju u kategorijama obuhvaćenim njihovim istraživanjem. Inflacija je utjecala na cijene hrane u cijelom svijetu. U New Yorku su cijene porasle za 1.9 posto. Iako su neke namirnice, poput jaja i govedine, te rekreacijske aktivnosti zabilježile porast, ostale su niske cijene benzina i odjeće. 

Azija i dalje bilježi relativno niska povećanja cijena u prosjeku iako se Hong Kong našao na petom mjestu ove liste.

Upsana Dutt, voditeljica odjela za svjetske troškove života u Economist Intelligence Unitu, nada se da će inflacija usporiti u narednoj godini. “Kriza troškova života jedva da je završila, a razine cijena i dalje su znatno iznad povijesnih trendova. Očekujemo da će inflacija nastaviti usporavati u 2024.”, rekla je.

0%