play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Korisnici proračuna u FBiH će dobiti novčanu pomoć u iznosu od 2.520 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz Proračuna Federacije BiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od poslodavca (Vlada FBiH, op.a.) u iznosu od 2.520 KM.

Prva tranša isplate će, odlukom od 18. prosinca ove godine, iznositi 1.260 KM. Vlada FBiH je dužna da ostatak novca isplati do kraja šestog mjeseca naredne godine.

Vlada FBiH je prethodno donijela Uredbu o isplati pomoći od poslodavca kojom su poslodavci koji se odluče za njenu primjenu oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Odluka o isplati pomoći zaposlenima u institucijama FBiH je objavljena u Službenom listu BiH, a navodi se da pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju svi zaposlenici koji platu primaju iz Proračuna FBiH koji su bili u radnom odnosu u trenutku stupanja na snagu ove odluke.

Uredbu o isplati pomoći od poslodavaca Vlada FBiH je donijela nakon što je postalo izvjesno da su propale najave o povećanju minimalne plaće u FBiH te da će ona od 1. siječnja naredne godine iznositi 1.000 KM.

Poslodavci nisu obavezni da implementiraju ovu Uredbu te je zasigurno veliki broj radnika koji primaju minimalnu plaću, a koji od predviđene pomoći neće dobiti ni jednu marku.

0%