play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Isplate pomoći EU najkasnije u narednih deset dana

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas konačne rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, a na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definirane Javnim pozivom, što je 2.291 više domaćinstava u odnosu na preliminarnu listu na kojoj je bilo 152.488.

Razvrstano po kategorijama najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji umirovljenika kojih je sada 116.933 što je za 988 više u odnosu na preliminarnu listu, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju federalni dječiji doplatak u kojoj je sada 31.394 domaćinstva, odnosno 1.449 više nakon prihvaćenih prigovora. U kategoriji korisnika stalne novčane pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva. U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava što je za 240 manje u odnosu na preliminarnu listu, obzirom da je u naknadnim provjerama utvrđeno da u prijavljenim domaćinstvima nema maloljetne djece, a što je bio eliminacijski uvjet.

“Puno je onih u kategoriji samohranih roditelja koji su smatrali da su nepravedno oštećeni i da usprkos činjenici što su samohrani roditelji prijave im nisu prihvaćene, zbog čega želim naglasiti da je Javnim pozivom jasno definirana kategorija četiri kao kategorija domaćinstava u kojoj žive maloljetna djeca sa jednim roditeljem, a drugi roditelj je ili mrtav ili nepoznat”, pojasnio je ministar Delić podsjetivši i da je bilo zabune i u ostalim kategorijama.

“U svakoj od kategorija bili su jasno definirani uvjeti i na kraju, mislim da je čitav proces proveden transparentno i sve se moglo pratiti od početka do kraja. Mislim da je to prvi javni poziv ovako jasno i sa minimalnim utjecajem ljudskog faktora, obzirom da su se svi podaci obrađivali digitalno i filtrirali kroz filtere svih naših baza podataka”, istaknuo je ministar.

On je kazao i da je broj od 154.779 domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć za nekoliko desetina tisuća veći od projiciranih 109.000 domaćinstava, te da kao građani, imamo razloga biti zahvalni Delegaciji EU koja je za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH izdvojila 64.5 milijuna KM.

Programom utroška sredstava maksimalni pojedinačni iznosi previđeni po kategorijama iznosili su 300 KM za umirovljenike, te po 600 KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije.

Obzirom da su po konačnoj listi i rezultatima javnog poziva konačne brojke drugačije od projiciranih to su i konačni pojedinačni iznosi modificirani.

“Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a obzirom da je konačna lista završena te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo umirovljenike sa najnižom i zagarantiranom mirovinom pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će umirovljenici dobiti po 364.25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579.76 KM po pojedinačnom domaćinstvu”, kazao je ministar, te naglasio da su na ovaj način ispunjeni uvjeti donatora čiji je zahtjev bio da domaćinstva dobiju značajnije pojedinačne iznose, te da se utroše sva predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 64.534.646,00 KM.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo financija sutra će pustiti sredstva prema gradovima i općinama, a očekuje se da gradovi i općine građanima isplate sredstva najkasnije u narednih deset dana.

Ministarstvo će, zaključio je današnju konferenciju za novinare ministar Delić, o čitavom procesu pripremiti izvještaj Delegaciji EU u kojem će se nalaziti svi podaci, te financijski izvještaj u kojem će biti i formalno potvrđeno da su sva sredstva utrošena u skladu sa definiranim kriterijima i zahtjevima donatora.

0%