play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Međunarodni dan ljudske solidarnosti

20. prosinca u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti odlukom Ujedinjenih naroda iz 2006. godine. Međunarodni dan ljudske solidarnosti ima za cilj promicanje kulture solidarnosti i dijeljenje vrijednih resursa.

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju globalni poziv na djelovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoliša i klime na našoj planeti i pružanja mogućnosti uživanja mira i prosperiteta svim ljudima, svuda u svijetu. To su ciljevi na kojima radi UN i u Bosni i Hercegovini.

Agenda održivog razvoja izgrađena je na temeljima globalne suradnje i solidarnosti. Podržana je ljudskim pravima i globalnim partnerstvom koje je odlučno da izvuče ljude iz siromaštva, gladi i bolesti.

Međunarodni dan ljudske solidarnosti je:

  • dan za slavljenje našeg jedinstva uprskos svim različitostima;
  • dan kojim se vlade podsjećaju da poštuju svoje obaveze prema međunarodnim sporazumima;
  • dan za podizanje svijesti javnosti o važnosti solidarnosti;
  • dan za podsticanje novih inicijativa za iskorjenjivanje siromaštva;

Solidarnost je u Milenijumskoj deklaraciji identificirana kao jedna od temeljnih vrijednosti međunarodnih odnosa u 21. stoljeću, u kojoj oni koji pate ili imaju najmanje koristi zaslužuju pomoć od onih koji imaju najviše. Shodno tome, u kontekstu globalizacije i izazova rastuće nejednakosti, neophodno je jačanje međunarodne solidarnosti.

Stoga je Generalna skupština UN-a uvjerena da je promocija kulture solidarnosti i duha dijeljenja važna za borbu protiv siromaštva, proglasila 20. prosinac Međunarodnim danom ljudske solidarnosti.

Kroz inicijative poput osnivanja Svjetskog fonda solidarnosti za iskorjenjivanje siromaštva i proglašenja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, koncept solidarnosti je promoviran kao ključan u borbi protiv siromaštva i uključivanju svih relevantnih aktera.

Koncept solidarnosti definirao je rad Ujedinjenih naroda od samog osnivanja Organizacije. Stvaranje Ujedinjenih nacija okupilo je narode i nacije svijeta zajedno kako bi promovirali mir, ljudska prava i društveni i ekonomski razvoj. Organizacija je utemeljena na osnovnoj pretpostavci jedinstva i harmonije među svojim članicama izraženih u konceptu kolektivne sigurnosti koja se oslanja na solidarnost njenih članica da se ujedine „radi održavanja međunarodnog mira i sigurnosti“.

U duhu solidarnosti, Organizacija se oslanja i na „suradnju u rješavanju međunarodnih problema ekonomskog, socijalnog, kulturnog ili humanitarnog karaktera“.

0%