play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Bosna i Hercegovina na začelju u Europi po standardu stanonvištva

Bosna i Hercegovina je zajedno s Albanijom na začelju u Europi po standardu stanonvištva.

Rezultati Europskog programa usporedbe cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP) pokazuje da je BDP po stanovniku u Bosni i Herrcegovini, izražen u standardu kupovne moći, u 2022. iznosio tek 35 posto prosjeka zemalja Europske unije, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku izražena u standardu kupovne moći, u istoj godini, iznosila, 41 posto prosjeka Europske unije, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Bosna i Hercegovina je za nijansu bolja od Albanije, ali zaostaje za zemljama regije. Bosni i Hercegovini je odmakla i Makedonija koja ima BDP po stanovniku u BiH na nivou od 42 posto EU prosjeka, a stvarnu individualnu potrošnja po stanovniku na 50 posto prosjeka EU, piše Indikator.

U regiji je najbogatija  Slovenija koja je na 10 posto ispod prosjeka 27 zemalja Europske unije. Hrvatska unekoliko zaostaje sa oko 25 posto ispod EU prosjeka, a za Hrvatskom kaska Crna Gora. Srbija za njima zaostaje ali je nešto bolje rangirana od Makedonije, BiH i Albanije.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovu usporedbu, što je više od dva i pol puta iznad prosjeka EU-a. To se djelomično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njezinom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo.

Irska zauzima drugo mjesto među državama članicama EU, sa 135% iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, Nizozemska, Austrija i Belgija i svaka s BDP-om po stanovniku više od 20% iznad prosjeka.

Dok je BDP uglavnom pokazatelj razine ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja alternativni je pokazatelj koji je bolje prilagođen za opis materijalne dobrobiti domaćinstava.

Standard kupovne moći (SKM) je jedinica vještačke valute koja eliminira razlike u razinama cijena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama. Ova jedinica omogućava smislene usporedbe obujma ekonomskih pokazatelja među zemljama.

0%