if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vučić proglasio trijumf na izborima u Srbiji

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića proglasila je pobjedu na izvanrednim izborima u Srbiji i prednost na izborima u Beogradu. No, vodeća oporbena koalicija osporila je apsolutnu pobjedu SNS-a koju je proglasio predsjednik Srbije Vučić. Birali su se novi parlament, lokalna vlast u 65 gradova i općina, te skupština Vojvodine.

Po projekcijama Ipsosa, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u srpskom parlamentu.

Vučić je u izbornom stožeru SNS-a rekao da SNS, na temelju dosad prebrojanih dva milijuna glasova, nigdje u Srbiji nije dobio manje glasova nego na izborima prije godinu dana, već 10 posto više nego 2022. On je rekao da je, prema rezultatima koje ima SNS, druga po broju osvojenih glasova lista oporbene koalicije Srbija protiv nasilja s 28 do 29 posto glasova. Po Ipsosu, to nosi 66 mandata u parlamentu. 

Nositelj liste proeuropske koalicije “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić izjavio da se u nedjelju svjedočilo “neviđenom izbornom nasilju”, ustvrdivši da je izdano 40.000 novih osobnih iskaznica za beogradske izbore, te da se glasače dovodilo u Beograd, a “sabirni centar” bila je “Štark Arena” u koju su organizirano dovedeni glasači iz BiH.

– To što se danas dogodilo ne može biti nešto što ćemo prihvatiti kao rezultate demokratskih i fer izbora, rekao je Aleksić u nedjelju kasno navečer u stožeru koalicije.

Ustvrdio je da se informacije predstavnika SNS-a i Aleksandra Vučića odnose na postotak uzorka, te da “Srbija protiv nasilja” kao koalicija ima rezultate koji se temelje na zapisnicima koji su došli do stožera SNS-a.

0%