play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Jedanaestu godinu u nizu Beč proglašen najboljim gradom za život

Međunarodna konsultantska kuća Mercer objavila je svoju rang listu najboljih gradova za život u 2023. godini, te je jedanaesti put u nizu postavila Beč na prvo mjesto. Glavni grad Austrije nalazi se na vrhu ove liste od 2009. godine, s izuzetkom perioda pandemije Covid-19. Najviši rejting na rang listama ovog ljeta dodjelili su mu i britanski magazini Monocle i The Economist.

Ovim pozicijama doprinijeli su odlična infrastruktura, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Prema Merceru, Cirih je drugi najbolji grad za život ove godine, a na trećem mjestu je Auckland, Novi Zeland.

Posljednja mesta na ovogodišnjoj rang listi od 241 grada pripadaju glavnom gradu Srednjoafričke Republike, Banguiju, te Bagdadu, Iraku i sudanskoj prijestolnici Kartumu.

Mercerov izvještaj upoređuje uvjete života na osnovu unaprijed utvrđenih kriterija u oblastima od političke stabilnosti preko izgradnje stambenih objekata do zaštite životne sredine. U ocjenu ulaze i stavovi stranih radnika u gradu.

Uspjeh Beča leži u odličnoj infrastrukturi, dobro razvijenoj i pouzdanoj mreži javnog prevoza, visokokvalitetnom snabdijevanju vodom za piće iz Alpa, kao i široko dostupnim zdravstvenim i obrazovnim mogućnostima.

– Stalno radimo na tome da građanima ponudimo najbolji mogući život. Naravno, lijepo je vidjeti da se ti napori cijene i na međunarodnim rang listama – rekao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Naša primarna briga je, dodao je on, da nastavimo da radimo za građane i da nastavimo razvoj našeg grada.

Istovremeno, broj stanovnika u Beču je u stalnom porastu, a u jesen je premašio granicu od dva milijuna – priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

0%