if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usvojena rezolucija kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

Generalna skupština Ujedinjenih naroda velikom većinom usvojila je nacrt rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze. Bosna i Herrcegovina, Hrvatska i Srbija glasale su ZA.

Neobavezujuća rezolucija, koju je Egipat predstavio uz podršku gotovo 100 država, uključujući , usvojena je sa 153 glasa za. Inače Generalna skupština koja ima 193 članice okupila se jučer na hitnoj posebnoj sjednici o Palestini.

Deset zemalja među kojima su Sjedinjene Američke Države, Izrael i Austrija, glasalo je protiv rezolucije, dok su 23, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju i Ukrajinu, bile suzdržane od glasovanja.

Osim zahtjeva za prekid vatre, u rezoluciji se izražava ozbiljna zabrinutost zbog “katastrofalne humanitarne situacije” u Pojasu Gaze i stradanja palestinskih civila.

Također je naglašeno da palestinsko i izraelsko civilno stanovništvo “moraju biti zaštićeni” u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, dok se od svih strana traži da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila.

Zahtijeva se i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih taoca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa. U rezoluciji se poziva na ciljeve i principe Povelje UN-a i rezolucija u vezi sa pitanjem Palestine.

Podsjećajući na sve relevantne rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a, konstatirano je pozivanje generalnog tajnika UN-a Antonia Guteressa na član 99 Povelje UN-a prvi put otkako je preuzeo čelnu funkciju u organizaciji 2017. godine.

SAD su predložile amandman na rezoluciju kojim bi se osudila palestinska grupa Hamas za napad na Izrael 7. listopada, dok je Austrija predložila pojašnjenje “da taoce drže Hamas i druge grupe”. Oba prijedloga su odbijena.

Ovo je uslijedilo nakon što su SAD u petak stavile veto na nacrt rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a u kojoj se traži hitan prekid vatre kako bi se zaustavilo tekuće krvoproliće u Pojasu Gaze.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu pravno obavezujuće, ali imaju političku težinu.

0%