play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Bosanska kuhinja među top 50 u svijetu

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio godišnju listu najboljih kuhinja u svijetu, a na 27. mjestu ove liste našla se i bh. kuhinja.

Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambremnih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili su istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela – pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.

Prosječna ocjena bosanske kuhinje je 4,39. Kada je riječ o drugim zemljama iz regije, na listi su se našle još i Hrvatska na 19. mjestu, Srbija na 20. mjestu te Slovenija na 64. mjestu.

Zanimljivo je da je na ovoj stranici ocijenjeno više od 50 jela i namirnica iz BiH, a među njima su svakako: burek, sarajevski, banjalučki i travnički ćevapi, suho meso, sarma, pite, somun, livanjski i travnički sir, kvrguša i kljukuša.

Na temelju prosječnih korisničkih ocjena jela, objavljena je i lista od 100 najboljih jela na svijetu. Najbolje ocijenjeno jelo za 2023. godinu je brazilski mesni odrezak Picanha, a slijede ga malezijsko pecivo Roti Canai i tajlandsko prženo meso Phat Kaphrao.

0%