play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Nacrtom Proračuna za 2024. godinu obuhvaćeno povećanje porodiljnih naknada, te rekontrukcija svih gradskih ulica

U ponedjeljak, 11.12.2023. godine u velikoj dvorani Općine Novi Travnik održana  je  24. sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik.

Donijet je Zaključak o utvrđivanju i upućivanju na javnu raspravu Nacrta Proračuna Riznice Općine Novi Travnik za 2024.godinu kojim je definirano da će se Javna rasprava održati u četvrtak, 14.12.2023. u velikoj dvorani Općine Novi Travnik, s početkom u  10:00 sati.

Nacrt proračuna za 2024. godinu u iznosu od 24 milijuna i 758 tisuća KM je do sada najveći predloženi, a najvažnija stvar je njegova socijalna i kapitalna dimenzija.

“Za svaku jedinicu lokalne samouprave pa tako i za Novi Travnik, najvažniji godišnji dokument jest proračun općine. Danas na 24. sjednici općinskog vijeća Novi Travnik upućen je nacrt proračuna općine Novi Travnik u javnu raspravu koja će se održati 14. prosinca 2023. godine. Ono što je značajno naglasiti po pitanju ovog proračuna jest to da je to ponovno rekordan nacrt proračuna za 2024. godinu u iznosu od 24 milijuna i 758 tisuća KM, ali najvažnija stvar u kontekstu tog proračuna jest njegova socijalna i kapitalna dimenzija. Važno je napomenuti kako smo od početka mandata sa 100 KM jednokratne pomoći prema porodiljama došli do toga da imamo, jedini u širem okruženju jednokratnu pomoć za porodilje u iznosu od 1000 KM i ono što u kontinuitetu pratimo jest pomoć svim studentima koji imaju prebivalište na općini Novi Travnik, da ćemo podržati sve one koji ispunjavaju osnovne uvjete.”, kazao je za Drukčiji radio načelnik općine Stjepan Dujo.

Dujo je dodao da proračun obuhvaća veliki broj kapitalnih projekata koji bi se trebali realizirati tijekom 2024. godine što uključuje rekontrukcije gotovo svih ulica u urbanom dijelu Novig Travnika.

“Važno je naglasiti i niz kapitalnih projekata koje ćemo realizirati i koji će biti u fazi realizacije tijekom naredne godine. Naravno, nastavak svega onog što smo započeli u 2023. godini očekujemo realizaciju u 2024. godini, ali isto tako ima dosta stvari koje ćemo započeti početkom naredne godine i čija će realizacija trajati tijekom 2024. godine. Ponajviše se to odnosi na projekte obnove grijanja u sportskoj dvorani, drugu fazu bazena gdje ćemo raditi na uređenju samog objekta – bivše kuglane i prostora oko bazena, te određenih instalacija. Tu su i drugi kapitalni infrastrukturni projekti koji se odnose na vodovode, kanalizacijske cijevi, na rekonstrukcije ulica u samom urbanom dijelu našeg grada – ulice Ivana Meštrovića, Stjepana Radića, Stjepana Tomaševića, Ljudevita Gaja, Kalinska, Šehidska, Kulina Bana, fra Marijana Šunjića,…Sve glavne prometnice na području naše općine su obuhvaćene ovim nacrtom proračuna i nadam se kroz ovu fazu javne rasprave i kroz predlaganje prijedloga proračuna za 2024. godinu da ćemo sve uspjeti realizirati kako je planirano.”

Općinsko vijeće donijelo je Rješenje o imenovanju člana Upravnog vijeća JU „Centar za socijalni rad“ Novi Travnik, Rješenje o imenovanju članova Skupštine JP „Vilenica Vodovod“ d.o.o. Novi Travnik a razmotrena je i Informacija o stanju sigurnosti na području općine Novi Travnik i izvješće o radu PS Novi Travnik za period 01.01. do 31.12.2022. godine.

Na 24. redovitoj sjednici razmatrana je Informacija o trenutnim  aktivnostima u projektu „Plava voda“  nakon čega je donijet Zaključak  kojim se izražava spremnost za nastavak  aktivnosti implementacije projekta „Plava voda“ ali da Općina Novi Travnik nije u mogućnosti osigurati dodatna  sredstva  u vlastitom proračunu kao ni kroz kreditno zaduženje.

“Općina Novi Travnik je jedina od općina u projektu koja je uspjela realizirati eksproprijaciju zemljišta na prostoru na kojem će se voditi vodovod Plave vode, i da smo i dalje zainteresirani za projekt Plava voda, da on ide u konačnici u svoju realizaciju, s tim da ne možemo jamčiti nikakva nova zaduženja koja bi teretila u budućnosti proračun općine Novi Travnik. Novi Travnik je i dalje faktor koji sudjeluje u upravnom odboru i odlučivanju Plave vode i zainteresiran je radi svih, ne samo Novog Travnika, da se projekt nastavi bez dodatnog opterećenja za proračun općine.”, izjavio je Dujo.

Općinsko vijeće razmotrilo je  Informaciju  o podnesenom zahtjevu za ocjenu ustavnosti kao i Informaciju o realiziranim projektima kapitalnih ulaganja.

0%