play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Djeca zatvorene iranske aktivistkinje primila Nobelovu nagradu za mir u njeno ime

Djeca zatočene iranske aktivistkinje za ljudska prava Narges Mohammadi primila su u nedjelju u njezino ime Nobelovu nagradu za mir na svečanosti u Gradskoj vijećnici u Oslu. Njezini 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani pročitali su njezin govor, koji je napisala u iranskom zatvoru.

Dobitnici nagrada u drugim kategorijama, uključujući književnost, fiziku i kemiju, primili su ih u Stockholmu, a svaku prati novčani iznos od 11 milijuna švedskih kruna ili oko milijun američkih dolara. Po Nobelovom odboru, Mohammadi je bila uhićena 13 puta i pet puta osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udaraca bičem. U zatvoru je zlostavljana. 

Nagradom joj je odano priznanje “za njezinu borbu protiv opresije nad ženama u Iranu i za promicanje ljudskih prava i slobode za sve”. Nagradom je odano priznanje i cijelom pokretu koji je na iranske ulice izveo stotine tisuća ljudi pod sloganom “Žena, život, sloboda”.

U govoru, Mohammadi je poručila da je ona jedna od milijuna ponosnih i žilavih Iranki koje su istupile protiv opresije, diskriminacije i tiranije. Izrazila je nadu da će nagrada pomoći jačanju aktivističkog pokreta u Iranu koji traži prava i pravedan tretman od iranske vlade.

“Ja sam Iranka, ponosno i časno pridonosim civilizaciji, koja je trenutačno pod opresijom despotske vjerske vlade”, rekla je.

Švedski kralj Karlo XVI. Gustav u Stockholmu je dodijelio Nobelove nagrade za fiziku, kemiju, medicinu i ekonomiju te književnost. Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški dramatičar, pisac i pjesnik Jon Fosse.

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Ferenc Krausz, Anne L’Huillier i Pierre Agostini za rad na istraživanju elektrona. Oni su pronašli način stvaranja iznimno kratkih impulsa svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje jako brzog kretanja elektrona.

Nobelovu nagradu za kemiju dobili su Moungi Bawendi, Louis Brus i Aleksej Ekimov za otkriće i razvoj kvantnih točaka koje se koriste u modernim LED televizorima i mogu poboljšati boju i kvalitetu slike.

Katalin Karikó i Drew Weissman dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za svoj rad na mRNK tehnologiji koja je omogućila razvoj cjepiva za koronavirus. Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila je američka ekonomistica Claudia Goldin za istraživanje uloge žena na tržištu rada.

0%