if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Međunarodni dan ljudskih prava

Na današnji dan 1948. godine, potpisana je Opća deklaracija o ljudskim pravima, kojom je prvi put u povijesti čovječanstva priznato neotuđivo pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez obzira na rasu, boju, religiju, spol, jezik, politička ili druga uvjerenja, nacionalno ili društveno porijeklo, imovinski ili bilo koji drugi status. Stoga se današnji dan obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava. 

Prilika je ovo da se podsjetimo na to da su ljudska prava univerzalna, nedjeljiva, neotuđiva i međusobno povezana. Promicanje i zaštita ljudskih prava ključni su za očuvanje ljudskog dostojanstva, a njihovo istinsko poštovanje i ostvarivanje ujedno su neophodni za mir, demokraciju i održivi razvoj.

Bosna i Hercegovina kao demokratska država, koja počiva na vladavini prava i koja teži ka Europskoj uniji i njenim vrijednostima, mora početi poduzimati konkretne mjere na unapređenju i zaštiti ljudskih prava. Iako je prihvatila veliki broj međunarodnih dokumenata i preuzela niz obaveza iz oblasti zaštite ljudskih prava, praksa pokazuje da se niz međunarodnih obveza ne izvršava, a posebno se ističu presude Europskog suda za ljudska prava, nedonošenje zakona o pravima žrtava torture, sporost u procesu traženja nestalih osoba.

Nastavljena su kršenja ljudskih prava povratnika, Roma, osoba s invaliditetom, žrtava nasilja, a u posljednje vrijeme posebno je izraženo kršenje ljudskih prava novinara koji su izloženi široko rasprostranjenoj, pa čak i sistemskoj diskriminaciji.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine preuzelo je aktivnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava. U 2023. godini, zahvaljujući naporima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čime je uspostavljen preventivni mehanizam za sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka i kazni.

Uspostavljena je nagrada “Denis Mrnjavac” za promociju tolerancije i nenasilja, poduzete su aktivnosti na donošenju strateškog dokumenta iz oblasti diskriminacije i promocije ljudskih prava, poboljšan je proces prikupljanja podataka o pojavama diskriminacije, uspostavljeno je Vijeće za osoba sa invaliditetom Bosne i Hercegovine, usvojen dokument Mapiranje odgovora na govor mržnje u Bosni i Hercegovini,

Važno je napomenuti da je ECRI (Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije) Vijeća Europe posjetila Bosnu i Hercegovinu u svibnju i pozdravila korake koje Bosna i Hercegovina kontinuirano preduzima u cilju promocije i jačanja stupnja zaštite ljudskih prava.

0%