if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije mogu sudjelovati na OI u Parizu u pojedinačnim sportovima

Ruski i bjeloruski sportaši natjecat će se u pojedinačnoj konkurenciji kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, priopćio je u petak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Oni će se natjecati kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni. Svijetlo plave uniforme su obvezne prema pravilu Međunarodne gimnastičke federacije.

Rusija i Bjelorusija se neće natjecati u ekipnim sportovima u Parizu. MOK je istaknuo da je dozvola pojedincima da sudjeluju na Igrama “poštovanje ljudskih prava”. Do sada su se osmoro ruskih i troje bjeloruskih sportaša plasirali na Igre u Parizu.

“Samo vrlo ograničeni broj sportaša će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija”, navodi se u priopćenju.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, napadom Rusije u veljači 2022. godine, Rusija i Bjelorusija su bile diskvalificirane iz sportskih natjecanja. MOK je ove godine tražio način da vrati sportaše iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su u utorak od MOK da što prije primi ruske i bjeloruske sportaše pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.

Rješenje koje su predložili sportski savezi bilo je da se oni prime pod neutralnom zastavom, bez državnih simbola i himne.

Sada je na rukovodećem tijelu svakog olimpijskog sporta da procijeni i primijeni neutralni status za individualne sportaše koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažirani u vojnim ili sigurnosnim agencijama.

Ukrajina i brojne zemlje tražile su potpunu suspenziju Rusije i Bjelorusije sa Olimpijskih igara.

“Zaštita prava individualnih sportaša da sudjeluju na natjecanjima usprkos suspenziji njihovog nacionalnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava”, piše u priopćenju MOK.

0%