if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Talijansko operno pjevanje dodano na popis kulturne baštine Ujedinjenih naroda

UNESCO, UN-ova agencija za kulturu, objavila je da uključuje četiri stoljeća staru umjetnost, miješanje kostima, drame i glazbe, u svoju kategoriju nematerijalne kulturne baštine.

Talijanska opera razvila se kasnih 1500-ih i ranih 1600-ih u Firenci, na dvoru obitelji Medici. Obično uključuje zamršene zaplete, razrađenu inscenaciju i virtuozno pjevanje.

“Ovo je službena potvrda onoga što smo već znali: operno pjevanje je svjetska izvrsnost”, rekao je talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano u izjavi nakon odluke UNESCO-a.

Unesco je talijansku operu opisao kao “fiziološki kontroliran način pjevanja koji pojačava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su amfiteatri i crkve”. Dodaje se da umjetnost promiče “kolektivnu koheziju i sociokulturno pamćenje”, kao i da je “sredstvo slobodnog izražavanja i međugeneracijskog dijaloga”.

Prvim velikim kompozitorom  opere smatra se Talijan Claudio Monteverdi, koji je živio od 1567. do 1643. godine.

Talijanski list La Repubblica ističe da priznanje dolazi uoči tradicionalne inauguracije sezone 2023-24 u opernoj kući La Scala. Danas postoji oko 60 opernih kuća diljem Italije – što je svjetski rekord – dok su operni pjevači poput tenora iz 20. stoljeća Luciana Pavarottija cijenjeni kao glavne zvijezde.

Talijanska sopranistica Carmela Remigio izjavila je za list Corriere della Sera da je talijanski jezik još uvijek poznat u svijetu zahvaljujući operi i njezinim libretima.

“Velika je emocija da je nešto kao živo što pjeva ušlo u baštinu čovječanstva”, rekla je.

Operno pjevanje pridružuje se drugim poznatim talijanskim praksama, poput izrade pizze i umjetnosti penjanja na alpske vrhove.

Objavljujući to na sastanku u Bocvani o zaštiti kulturne baštine, UNESCO je također uvrstio peruanski ceviche, bangladeške slike rikše, uzbekistanske keramičke zanate, tkanje tkanine u Obali Bjelokosti i nekoliko drugih običaja i tradicija kao dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Peruanska vlada pozdravila je dodavanje cevichea na popis, a ministarstvo kulture reklo je da “priznaje sve ljude koji su uključeni u lanac ovog jela, uključujući male ribare duž obale, u Andama i Amazoni, te poljoprivrednike i kuhare”.

0%