if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vlada SBK usvojila Prijedlog Proračuna za 2024. godinu u iznosu od 356,65 milijuna KM

Vlada Kantona Središnja Bosna na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu.

Proračun je u odnosu na ranije usvojeni Nacrt veći za 1.390.300 KM te iznosi 356.655.622 KM. U odnosu na Nacrt, najveća promjena se dogodila u Ministarstvu gospodarstva gdje je usvojeno povećanje transfera za javna komunalna poduzeća u iznosu od 870.000 KM, kao i u ministarstvu pravosuđa i uprave i to za stavku “Odjel za pružanje besplatne pravne pomoći”. Treće značajno
uvećane je u okviru Ministarstva unutarnjih poslova gdje će više sredstava biti izdvojeno za rekonstrukciju zgrada policijskih stanica u Kantonu Središnja Bosna.

Odobreni Prijedlog Proračuna SBK za 2024. godinu integrira niz razvojnih inicijativa i ključnih socijalnih mjera.

Ministrica financija, Mirjana Plavčić, istaknula je: “Planirana su značajna sredstva za kapitalne i razvojne projekte, podršku gospodarstvu, poljoprivredi, kulturi, sportu, braniteljima i mladima. Velika ulaganja predviđena su za transfere iz područja socijalne zaštite, kao i infrastrukturna ulaganja u ključne objekte poput škola, predškolskih ustanova, policijskih stanica, zdravstvenih ustanova i pravosudnih institucija – sudova, među ostalima.”

Prijedlog proračuna za 2024. godinu predstavlja povećanje od 6,1% u odnosu na Izmjene i dopune prošlogodišnjeg Proračuna Kantona Središnja Bosna.

Ova odluka čini Kanton Središnja Bosna prvim kantonom u Federaciji koja je usvojila Prijedlog Proračuna za 2024. godinu, potvrđeno je riječima podrške i pohvale od strane ministara u Vladi KSB i premijera KSB.

Na inicijativu ministrice financija SBK, Mirjane Plavčić, Vlada SBK razmotrila je informaciju o dugoročnom kreditnom zaduženju SBK s ciljem realizacije važnih projekata iz kantonalne i općinske nadležnosti. Ova informacija jednoglasno je podržana, otvarajući put daljnjoj proceduri u resornom ministarstvu.

0%