if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Kultna pjesma grupe Zabranjeno pušenje: Znate li ko su zaista bili Pišonja i Žuga?

Koncertom na zagrebačkoj Šalati, Zabranjeno pušenje obilježit će 40 godina od objave njihovog prvog albuma Das ist Walter. Zenica BluesSelena, vrati se, SelenaAnarhija All Over Baščaršija, Šeki is on the Road Again i ostali vječni hitovi, nastali su samo na tom prvom albumu koji je posveta Walteru. (Walter je ilegalac iz 2. svjetskog rata, simbol otpora fašistima koji je poginuo 1945. godine na Dan oslobođenja Sarajeva).

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje još su davne 1980.godine, unijeli novu energiju i pravac u muzici, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim, ako ne i boljim nego na početku.

Balada o Pišonji i Žugi

Pjesma Balada o Pišonji i Žugi govori o dvojici tinejdžera iz Sarajeva, koji su oteli autobus gradskog prijevoznika i s njim krenuli na more. U tome ih je spriječila policija postavivši barikadu koja je zaustavila autobus. Pjesma je brzo postala veliki hit i do današnjih dana je rado slušaju sve generacije, piše Dnevno.hr.

Likovi iz pjesme su zaista postojali! Bili su to klinci autsajderi iz sarajevskog naselja Koševo, Jasmin Nišić (nadimak Pišonja) i Predrag Žustrić (nadimak Žuga), a događaj koji je opjevan u pjesmi se zaista zbio u ljeto 1981.godine, kada je Jasmin imao 15, a Predrag 17 godina.

0%