if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Lopta za Europsko prvenstvo 2024. godine bit će nešto što nije viđeno u svijetu nogometa

Službena lopta za Europsko prvenstvo 2024. godine sadržavat će mikročip za otkrivanje igranja rukom te zaleđa, što bi trebalo doprinijeti regularnosti utakmica te olakšati posao sucima.

U posljednjih nekoliko sezona igranje rukom i dosuđivanje zaleđa najčešće su teme za razgovor u svijetu nogometa. Uoči turnira koje se sljedećeg ljeta igra u Njemačkoj, najavljeno je da će lopta imati revolucionarnu tehnologiju kakvu nikada nismo vidjeli.

Kako je objavio ugledni Times, mikročip u lopti radit će u tandemu s tehnologijom praćenja ruku i nogu koja omogućuje stvaranje 3D vizuelnih prikaza kostura igrača u stvarnom vremenu.

Ovi uređaji omogućuju VAR sucima stvaranje kompjuterizirane slike koja prikazuje točno gdje je lopta udarila u tijelo. Mikročip unutar lopte omogućuje tehnologiji određivanje točnog vremena kada je lopta udarena, što pruža ultra-precizne odluke o zaleđu.

Suci i UEFA-ini službenici, koji su već imali priliku vidjeti novu loptu i provjeriti kako funkcionira, oduševljeni su tehnologijom i razinom točnosti.

Predsjednik FIFA-inog sudskog odbora Pierluigi Collina također je najavio da će suci koristiti potpuno novi poluautomatski sistem za određivanja zaleđa već na Svjetskom klupskom prvenstvu koje će se održavati krajem ovog mjeseca u Saudijskoj Arabiji.

0%