Zdravlje

Svjetski je dan borbe protiv HIV/AIDS-a

today1. prosinca 2023.

Background

Prvi prosinac obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Preciznih podataka o broju oboljelih od ove bolesti u Bosni i Hercegovini nema zato što zaražene osobe, zbog predrasuda i stigmatizacije u društvu, ne traže pomoć na vrijeme.

Kao i brojne druge bolesti, HIV virus najčešće pogađa najranjivije i društveno marginalizirane grupe koje su, nažalost, predmet stigmatizacije i diskriminacije. Neophodno je uložiti napore da se prevenira širenje HIV virusa, te da se spriječi diskriminacija i stigmatiziranje oboljelih.

Udruženje “Partnerstvo za zdravlje” u suradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH organizira danas u šest gradova besplatno i anonimno savjetovanja i testiranja na virus HIV, te hepatitis B i C.

Iz Udruženja je priopćeno da je akcija testiranja i savjetovanja planirana u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

“Pravovremeno testiranje omogućava rano otkrivanje HIV-a, pružajući priliku za ranu intervenciju i liječenje. Testiranjem se smanjuje rizik od transmisije infekcije, te ima ključnu ulogu u zaustavljanju širenja ovog virusa. Osobe koje saznaju za svoj HIV status mogu početi liječenje i brinuti o svom zdravlju, čime se povećava uspješnost terapije”, ističe se u priopćenju.

Written by: Sanda Skopljaković