if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Rekorna potrošnja u BiH na crni petak

Crni petak u Bosni i Hercegovini oborio je rekorde potrošnje, budući da su kupci potrošili više od 372 milijuna maraka samo u tom danu. Unatoč izazovima ekonomske situacije, bh. shopping centri izrazili su optimizam pred ovogodišnji Crni petak, što se pokazalo dobrim projekcijama.

Prema najnovijim podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, sedam dana prije Crnog petka, 17. studenog, ukupan promet iznosio je 190,49 milijuna KM. No, sedam dana kasnije, na sam dan Crnog petka, taj se iznos gotovo udvostručio, dosegnuvši 345,72 milijuna KM, analizira Bloomberg Adria.

Uspoređujući te podatke s prometom od ponedjeljka, 27. studenog, od 216 milijuna KM, jasno je da je Crni petak imao značajan utjecaj na ukupnu potrošnju.

Kad pogledamo prošlu godinu, Crni petak je padao na 25. studeni, Dan državnosti BiH, kada trgovački centri nisu radili. Stoga je evidentirani promet na ovaj dan iznosio je 54,22 milijuna KM. Kako bismo dobili cjelovitu sliku, dan ranije, ukupni evidentirani promet iznosio je oko 217 milijuna KM, dok je dan poslije, promet iznosio 83,07 milijuna KM.

Kako je za Bloomberg Adria TV kazao Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, promet na dan Crnog petka dosegnuo je rekordnih skoro 346 milijuna KM, što je povećanje od 60 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

“Samo na dan Crnog petka, 24. studenog ove godine, fiskalni uređaji su zabilježili promet od 346 milijina KM”, kazao je Isović.

Isović je objasnio kako ekonomska stvarnost ima svoje izazove s minimalnom plaćom od 596 KM u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu. Ako se ta minimalna plaća poveća na 1000 KM, o čemu se raspravlja, to bi značilo da bi oko 46 posto zaposlenika u FBiH primalo manje od 1000 KM.

Dodao je kako inflacija utječe na povećanje prometa fiskalnih uređaja, međutim, očito je da je taj promet fiskalnih uređaja znatno veći nego što iznosi postotak inflacije.

“Ako usporedimo i ovu godinu, kad je riječ o Crnom petku ili ako uzmemo svaki petak, kao posljednji petak u određenom mjesecu i ako ga usporedimo s prethodnim mjesecom, promet je znatno veći, za cirka 130 milijuna KM”, navodi Isović.

Što se tiče Republike Srpske, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u tom entitetu na dan 24. studeni 2023. godine iznosio je 27.032.728 KM, dok je na dan 25. studenog prošle godine iznosio 34.400.913 KM, podaci su Porezne uprave RS. Na Crni petak 2021. godine u kase se slilo 30.461.221 KM.

Crni petak ili Black Friday – inicijalno američki događaj, postao je globalni fenomen sa značajnom potrošnjom širom svijeta. Posljednjih nekoliko godina zaživio je i na tržištu BiH. Održava se posljednji petak u studenom i karakteriziraju ga značajni popusti od 10 do 70 posto na različite proizvode. Trgovci koriste različite marketinške strategije kako bi privukli kupce, a online trgovine također sudjeluju, produžavajući trajanje popusta.

I uz ekonomske pritiske potražnja za povoljnim ponudama ostaje visoka, čineći ovaj dan ključnim za uštedu. Kritike se javljaju zbog gužvi, dok mnogi planiraju svoje kupovine unaprijed kako bi iskoristili najbolje ponude.

0%