if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ovo je lista najskupljih zemalja za život na svijetu

World of Statistics, platforma koja se bavi skupljanjem podataka i statistikom, objavila je popis najskupljih zemalja za život na svijetu. Za mnoge možda iznenađujuće, prvo mjesto na ovom popisu zauzeli su Bermudski otoci, dok je odmah iza njih Švicarska, prenosi Večernji list.

Kajmanski su otoci zauzeli treće mjesto, a slijede ih Bahami, Island, Singapur, Barbados, Jersey, Norveška i Danska. Inače, u glavnom gradu Bermudskih otoka živi samo oko 3000 ljudi, a standard je jako visok. Često se nazivaju i poreznim rajom jer imaju mnoštvo osiguravajućih tvrtki i kreditnih ustanova.

Također, najvažnija gospodarska grana im je turizam s oko 40% društvenog bruto proizvoda, a nezaposlenosti gotovo da ni nema. Iz proračuna se izdvaja više od 80% za socijalna davanja i obrazovanje.

Za usporedbu, prosječni mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Hrvatskoj iznose 2.397,6 € bez stanarine, dok su na Bermudama 6.830,2 €. Procijenjeni mjesečni troškovi za jednu osobu u Hrvatskoj iznose 690,0 € bez stanarine, a na Bermudskim otocima čak 1.876,5 €.

0%