if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Glazbenica stvorena umjetnom inteligencijom objavila svoju prvu pjesmu

AI “kantautorica” Anna Indiana lansirala je svoju prvu pjesmu i nije se baš dobro provela. Naime, i Anna i njena glazba u potpunosti su produkt umjetne inteligencije koja i dalje izaziva zabrinutost u kreativnim industrijama.

Anna Indiana umjetno je stvorena glazbena umjetnica koja se nedavno pojavila na X-u (bivšem Twitteru). Njezini inicijali, AI, označavaju njezino podrijetlo jer je sve, od njezina izgleda do same glazbe, napravljeno AI tehnologijom. Na X-u je objavljen tri i pol minute dug video koji prikazuje Annu kako snima pjesmu u glazbenom studiju.

Naslov je objasnio: “Zdravo, svijete! Ja sam Anna Indiana i ja sam AI pjevačica i kantautorica. Evo moje prve pjesme Betrayed by this Town. Sve – od tonaliteta, tempa, akorda, nota, melodije, ritma, teksta te mog imidža i pjevanja – automatski je generirala umjetna inteligencija. Nadam se da ti se sviđa.”

Pjesma Betrayed by this Town je pop balada, a tekst, ukratko, govori o tome kako su djevojke sjedile u kafiću, pile čaj i razmišljale o muškarcima koji su ih izdali. No ljudi nisu baš oduševljeni pjesmom, a još manje idejom korištenja umjetne inteligencije umjesto ljudske kreativnosti.

Jedna je osoba komentirala: “Lijepa demonstracija kako bi glazba zvučala kad bi se uklonila sva kreativnost i strast. Siguran sam da će moja mikrovalna ovo slušati.” (Stvarni) glazbenik James Blake ismijao je video, napisavši: “Ovo me dovelo do suza. Tako sam uzbuđen zbog budućnosti.”

“Prije sam mislio da je AI prijetnja, više ne”, dodao je netko drugi. Drugi je tvrdio: “Nitko na svijetu ne želi ovu tehnologiju. Upotrijebite umjetnu inteligenciju da si olakšate rad, a ne da uništite aktivnosti u kojima uživamo.” “Ovo je smeće”, poručio je netko.

Nejasno je tko stoji iza stvaranja ovoga djela umjetne inteligencije, ali bilo je nekoliko pozitivnih komentara. Netko je rekao: “Bože, tako kratkovidni komentari. Prije samo godinu dana ChatGPT je debitirao. Vratite se ovdje za godinu dana.”

0%