play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

RS: Sa tržišta se povlači proizvod Prime Hydration

Inspekcija za hranu povlači sa tržišta Republike Srpske proizvod Prime Hydration, a u skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno prometovati hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar.

Iz Inspektorata Republike Srpske pozivaju trgovce da, ukoliko do sada nisu informirani o povlačenju proizvoda, ne čekaju dolazak inspektora i samostalno uklone proizvod iz prometa.

Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića “Prime” pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

“Utvrđeno je da proizvod “Prime Hydration” koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obaveza. Hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i ostale materije sa određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral.

Svaki subjekat u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište Republike Srpske hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima obavezan je da podnese Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima u Registar hrane za posebne prehrambene potrebe, Registar dodataka ishrani i Registar hrane obogaćene nutrijentima”, navodi se u priopćenju.

U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definiranih važećim pravilnicima.

Iz Inspektorata podsjećaju da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod Prime Energy koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži L-teanin što nije dopušteno u bezalkoholnim pićima.

0%