if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nevrijeme pogodilo Srbiju, Bugarsku i Rumuniju: Nestalo struje, ljude spašavali iz snijega

Snježna nevremena pogodila su u nedjelju istočni dio Balkana, pa su se Srbija, Bugarska i Rumunija suočile s problemima u saobraćaju i opskrbi električnom energijom.

Snježne padavine prouzrokovale su u više područja u Srbiji brojne probleme u saobraćajuopskrbi strujom i komunikacijama, a vatrogasci su morali intervenirati da bi evakuirali putnike u lokalnom prijevozu.

Vatrogasci su iz snijegom zametenog autobusa na liniji Vranje – Kriva Feja na jugu Srbije evakuisali dvadesetak putnika, a na području Ivanjice u zapadnoj Srbiji iz snježnih nanosa spašene su dvije osobe.

Težak i mokar snijeg je, uz snažne udare vjetra, rušio prijenosnu mrežu dalekovoda na području Ivanjice i Svrljiga, a na mnogim lokalnim cestama u brdsko-planinskim dijelovima Srbije, koje je pogodila mećava, saobraćaj je obustavljen.

U zapadnoj Srbiji trenutno je bez struje više od 2.000 kućanstava, a na terenu su radnici elektrodistribucijske kompanije koji nastoje otkloniti kvarove, javila je Radio-televizija Srbije.

Situacija se stabilizovala u nedjelju tokom popodneva.

U Bugarskoj je više od 1.000 mjesta isključeno iz električne mreže, a na mnogim mjestima je zaustavljen cestovni i željeznički saobraćaj, te ponegdje i avio, javile su agencije.

Zbog izvanrednih vremenskih uvjeta bugarski premijer Nikolaj Denkov sazvao je vanrednu sjednicu vlade. Situacija je posebno zabrinjavajuća na sjeveroistoku zemlje, a dio stanovništva Sofije također je ostao bez struje.

U mnogim dijelovima zemlje snježne padavine prate jaki udari vjetra, pa je vlada proglasila vanredno stanje u nekoliko regija. Ministar odbrane Todor Tagarev objavio je da je vojska u stanju pripravnosti, a odgovorni još raspravljaju o tome kako će se održavati nastava u najteže pogođenim regijama, prenijela je bugarska novinska agencija BTA.

0%