if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Okončan štrajk medicinara u HNK

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odobrila je povećanje plaća za djelatnike u zdravstvu pa će biti okončan troipoltjedni štrajk 4000 medicinara, zbog čega su najviše trpjeli građani koji su u tome razdoblju mogli dobiti samo hitne medicinske usluge.

Na prijedlog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi na jučerašnjoj sjednici kantonske vlade odobreno je potpisivanje Kolektivnog ugovora s medicinarima koji predviđa povećanje njihovih plaća za 20 posto u sljedeće dvije godine. Uz to, naknada za noćni rad medicinskim sestrama i tehničarima će s 30 posto biti uvećana na 50 posto.

Za potpisivanje Kolektivnog ugovora vlada je ovlastila resornog ministra Milenka Bevandu. Sindikati koji su započeli opći štrajk početkom studenog inzistirali su na povećanju plaća za 30 posto tijekom dvije godine, no postignut je u međuvremenu dogovor o 20-postotnom povećanju plaća.

U međuvremenu je u ovom kantonu sa sjedištem u Mostaru imenovana nova vlada, punih godinu dana nakon okončanih izbora, koja je postigla dogovor s medicinskim radnicima. Predsjednik sindikalne organizacije Sveučilišne kliničke bolnice na Bijelom brijegu u Mostaru Ivica Anić rekao je kako će medicinari sa štrajkom prestati sljedeći tjedan nakon što se potpiše kolektivni ugovor s vladom.

Za vrijeme trajanja štrajka medicinski djelatnici pružali su usluge samo hitnim pacijentima. Na taj način bili su pogođeni pacijenti iz većeg dijela Hercegovine, budući da usluge nisu mogli dobiti u najvećoj bolnici, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

0%