if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Šesnaest dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je godišnja međunarodna kampanja koja počinje 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. prosinca, Dana ljudskih prava. Pokrenule su ga aktivistice na inauguracijskom Women’s Global Leadership Institutu 1991. godine, a nastavlja da ga koordinira Centar za žensko globalno liderstvo. Pojedinci i organizacije širom svijeta koriste ga kao organizacijsku strategiju kako bi pozvali na prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kao podrška ovoj inicijativi civilnog društva, UNiTE kampanja generalnog tajnika Ujedinjenih naroda do 2030. za okončanje nasilja nad ženama (UNiTE kampanja) poziva na globalne akcije za povećanje svijesti, poticanje napora u zagovaranju i razmjenu znanja i inovacija.

Sigurne kuće u Bosni i Hercegovini dobivaju sve više zahtjeva za smještaj žrtava obiteljskog nasilja. Nasilje nad ženama postaje sve prisutnije. I pored toga što rade posao institucija – sigurne kuće u BiH su bez adekvatnog načina financiranja. Žrtve femicida nisu prepoznate kao socijalne kateorije. 

Femicid i nasilje nad ženama ponovo esklairaju. Primjeri u posljednja dva mjeseca nam stižu iz Gradačca, Zavidovića, Ljubuškog… Institucije – radite što više da se posljedicama bavimo što manje.

Ujedinjeni narodi priopćili su u srijedu da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu 2022. porastao na najvišu razinu u 20 godina. Oko 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestili su tijelo UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC).

Više od polovice tih ubojstava, oko 55 posto, počinili su članovi obitelji ili partneri, u usporedbi s oko 12 posto muških žrtava ubojstava. Najviše ubojstava žena i djevojaka, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvješću UN-ovih organizacija.

0%