if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Počelo primirje između Izraela i Hamasa

U petak ujutro, u sedam sati po lokalnom vremenu, počelo je primirje između Izraela i Hamasa.

Očekuje se da će skupina od 13 izraelskih žena i djece koji su držani kao taoci biti oslobođena kasnije danas.

Nekoliko trenutaka prije početka primirja, oglasila se izraelska vojska i poručila kako rat nije gotov. “Humanitarna pauza je privremena”, poručio je u objavljenoj snimci Avichay Adraee, glasnogovornik IDF-a. Dodao je i da je sjeverni dio Pojasa Gaze opasna ratna zona i da je zbog sigurnosti zabranjeno kretanje prema sjeveru.

Specijalni zrakoplov dovezao je kući u Moskvu 103 ruska državljana evakuirana iz Gaze, priopćilo je rano u petak rusko ministarstvo za žurna stanja.

U objavi se navodi da je 101 ruski državljanin prebačen iz Gaze u Egipat u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj evakuiranih Rusa iznosio više od 750. Više od 650 ih je prevezeno u Rusiju, uključujući više od 300 djece.

Kremlj je u srijedu pozdravio sporazum o prekidu paljbe u Gazi, koji stupa na snagu u petak, kao “prvu dobru vijest nakon dugo vremena” u izraelsko-palestinskom sukobu. Rečeno je da su humanitarne stanke jedini način da se podignu napori za održivo rješenje.

Egipat je objavio da će se 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno isporučivati ​​Gazi kada u petak počne četverodnevno primirje.

Voditeljica egipatske Državne službe za informiranje Diaa Rashwan također je izjavila rano u petak da će dnevno 200 kamiona pomoći ulaziti u Gazu.

0%