if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Uskoro pojednostavljeno ostvarivanje prava na mirovinu

Broj dokumenata koje će budući umirovljenici korisnici Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH trebati dostaviti kako bi ostvarili pravo na mirovinu – bit će manji, piše Večernji list BiH.

Razlog je uvezivanje institucija i njihova digitalizacija, što bi u konačnici građanima trebalo olakšati, ubrzati i skratiti brojne procedure. Prema informacijama iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH, pokrenuta je procedura ukidanja dostavljanja papirnatih dokumenata iz CIPS-a, što će, kako navode, dovesti do znatno jednostavnijeg ostvarivanja prava na mirovinu.

Prema riječima v. d. ravnatelja Zavoda MIO Federacije BiH Halila Subašića, ubuduće će se pravo na mirovinu ostvarivati dostavljanjem samo pojednostavljenog osobnog zahtjeva i potvrde o bankovnom računu na koji će se isplaćivati mirovina. Svi ostali dokumenti Zavodu će biti dostupni u digitalnoj formi. Objasnio je kako je federalni Zavod MIO već pokrenuo aktivnosti s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koje bi trebale rezultirati izradom prijavnog rješenja kojim će se ukinuti potreba za dostavljanjem CIPS-ove prijave, rodnog lista i potvrde o državljanstvu prilikom predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu.

– S obzirom na to da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija, uskoro više neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa, kao ni radnu knjižicu. Ukupno pet papira manje – kazao je Subašić.

Inače, prema podacima navedenim na službenoj stranici federalnog Zavoda MIO, osoba koja trenutačno podnosi zahtjev za umirovljenje od dokumenata treba dostaviti sljedeće: osobni zahtjev, izvadak iz matične knjige rođenih, presliku osobne iskaznice, potvrdu o prebivalištu, dokaz o radu u BiH (radna knjižica ili potvrda iz matične evidencije). Zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu podnosi se prema mjestu prebivališta mjerodavnom nositelju mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Inače, federalni Zavod MIO nije jedina institucija koja bi ubuduće mogla olakšati procedure korisnicima, barem kada je u pitanju broj papirnatih dokumenata koje je potrebno dostaviti za ostvarenje određenog prava.

Početkom listopada ove godine ministar prometa i veza BiH Edin Forto priopćio je kako je ovo Ministarstvo poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS-ovih potvrda, a olakšanje u tom smislu već bi trebali osjetiti građani u Federacije BiH tijekom iduće godine.

U objavi na društvenim mrežama tom je prilikom Forto naglasio kako je “objavljen rat” CIPS-ovoj potvrdi.

– Od polovine iduće godine građani Federacije BiH neće morati donositi CIPS-ovu potvrdu u bilo koju banku. Pokušat ćemo isto uraditi i u Republici Srpskoj – rekao je Forto.

Istom prilikom pozvao je sve općine i županije da se jave Ministarstvu prometa i veza kako bi razgovarali o ukidanju CIPS-ovih potvrda.

– Sve općine, županije, oba entiteta i državna razina, koje u svom poslovanju zahtijevaju dokaz s CIPS-a, mogu nam se obratiti i mi ćemo to ukinuti. Jednostavno više neće biti potrebe da ih se ispisuje i nosi bilo gdje, na neki način objavljujemo “rat” CIPS-ovoj potvrdi – zaključio je Forto, dodavši kako je riječ o digitalizaciji koja je konkretna i korisna.

0%