if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Amerikanci danas slave Dan zahvalnosti

Danas se u Americi slavi Dan zahvalnosti.

To je praznik u Sjedinjenim Državama koji se obilježava četvrtog četvrtka u studenom. Povezuje kulturu, tradiciju i gastronomiju u jedno te se opisuje kao “tradicionalno slavlje zajedništva za obitelj i prijatelje”. Neizostavan dio tradicije je i sport, odnosno zajedničko gledanje prijenosa utakmice američkog nogometa.

TikTok su danas preplavile snimke veselih obitelji koje su pokazale što su pripremile za ovaj dan.

Na većini blagdanskih stolova za Dan zahvalnosti će se naći purica, obično punjena i pečena u pećnici, ali ponekad i pržena u dubokom ulju. Uz to, Amerikanci na ovaj dan pripremaju razna predjela i deserte – nadjeve, krumpir pire, sos od brusnice, pitu od buče…

Naime, Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Američkim Državama s godinama prometnuo u najvažniji blagdan nakon Božića. Posebna mu se pažnja pridaje u New Yorku, gdje se održava i parada. Glavne atrakcije parada su ogromni baloni s likovima iz crtića. Uz glazbu i ples Njujorčani i gosti na ulicama grada slave i podsjećaju se onoga na čemu su zahvalni.

Amerikanci se pripremaju za Dan zahvalnosti već od početka studenog. Djeca se uključuju u pripreme putem različitih aktivnosti poput kuhanja, gledanja filmova, pjevanja i igara vezanih uz ovaj dan. S ovim se blagdanom povezuje i Black Friday – dan nakon, poznat po velikim sniženjima trgovačkih cijena u cijelom svijetu.

Kako je sve počelo?

Amerikanci vjeruju da je njihov Dan zahvalnosti inspiriran žetvom iz 1621., koju su proslavili engleski kolonizatori Plymoutha i domorodački narod Wampanoag. Svetkovina je trajala tri dana i na njoj je sudjelovalo 90 američkih domorodaca i 53 doseljenika iz Engleske.

Povjesničari danas vjeruju kako su se mnoga jela na tom prvom slavlju vjerojatno pripremala korištenjem tradicionalnih indijanskih začina i metoda kuhanja. S obzirom na to da nisu imali pećnicu, kolača i ostalih slastica tada nije bilo.

Kolonizatori su održali svoju drugu proslavu Dana zahvalnosti 1623., kako bi označili kraj duge suše koja je prijetila žetvi od te godine i navela. Dani posta i zahvalnosti na godišnjoj ili povremenoj osnovi potom su postali uobičajena praksa.

Više od dva stoljeća pojedine kolonije i države obilježavale su dane zahvalnosti u različito vrijeme, a tek je 1863. godine, usred građanskog rata, predsjednik Abraham Lincoln proglasio nacionalni Dan zahvalnosti koji se održava svake godine u studenom.

0%