if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Za poboljšanje zdravstva i kvalitet zraka BiH dobila kredit od 138 milijuna eura

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka danas su potpisale sporazum o kreditiranju dva projekta u ukupnom iznosu od 138 milijuna eura. Potpisnici sporazuma su istaknuli za šta je novac namijenjen i koji su uvjeti kreditiranja.

Sporazum su potpisali ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) i šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Cristopher Sheldon. Od navedenog iznosa 92,3 milijuna eura su namijenjeni za zdravstveni sektor u oba entiteta i 46,1 milijun eura su namijenjeni za poboljšanje kvalitete zraka u nekoliko gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Amidžića, riječ je o kreditiranju po povoljnim uvjetima. Rok otplate kredita za zdravstveni sektor je 18 godina, uz grejs period od pet godina. Rok otplate kredita za poboljšanje kvaliteta zraka u FBiH je 31 godina, uz grejs period od šest godina.

Amidžić je istaknuo da će novac biti iskorišten za poboljšanje zdravstvenih usluga i financijsku konsolidaciju pojedinih zdravstvenih ustanova. Osim toga, ukazao je da će drugi kredit biti iskorišten za poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. To će značiti zamjenu izvora energije i poboljšanje energijske učinkovitosti.

Sheldon je napomenuo da je cilj da se smanji zagađenje zraka iz domaćinstava i transporta. Kako je najavio, to će podrazumijevati zamjenu sistema grijanja u 25.000 domaćinstava u Sarajevu.

0%