play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Nagli pad dionica Volva

Dionice Volvo Carsa pale su u petak za čak 13 posto na rekordno nisku razinu. Alarm je to za švedskog proizvođača automobila.

Razlog naglom padu vrijednosti dionica je prodaja dijela vlasničkog udjela najvećeg dioničara Geelya. Najveći kineski proizvođač automobila u privatnom vlasništvu Geely priopćio je da je odlučio prodati 100 milijuna dionica Volvo Carsa kako bi povećao free float (udio dionica dostupnih za trgovanje javnosti) kao način “povećanja” vrijednosti švedske tvrtke.

Jim Rowan, izvršni direktor Volvo Carsa, rekao je u izjavi: “Ovo povećanje javnog trgovanja i poboljšana likvidnost trgovanja koristi i novim i postojećim investitorima. Omogućuje široj bazi dioničara da ulažu u tvrtku.”

Iz Geelya su priopćili kako su od prodaje dionica zaradili oko 350 milijuna dolara.To znači da je prodala dionice za oko 37 kruna po dionici, što je popust od gotovo 10 posto u usporedbi s njihovom cijenom od 40,84 krune.

Čini se da je pokušaj povećanja vrijednosti dionica Volvo Carsa – koje su pale za gotovo 23 posto od početka godine do danas – urodio plodom, barem u bliskoj budućnosti.

0%