play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

BiH zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji, te EU, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u priopćenju.

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

“Agencija za sigurnost hrane prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u suradnji sa nadležnim inspekcijskim tijelima poduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH”, ističe se u priopćenju.

0%