play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Udruga “Mali heroj” obilježila Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Povodom 17. studenog – Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, druga prijevremeno rođene djece “Mali heroji” organizirala je u petak u Vitezu stručna predavanja.

O “Uzrocima i prevenciji prijevremenog poroda” govorio je doc. dr. Marijana Marijanović, a predsjednica Udruge “Malu heroji”, Monika Blaž govorila o Međunarodnom danu svjesnosti o prijevremenom rođenju”.

“Sideropenična anemija kod djece hospitalizirane na Pedijatrijskom odjelu JU Bolnica Travnik” bila tema o kojoj je govorila doc. dr. Indira Abdulović, specijalista pedijatrije i neonatologije.

Sa temom “Uloga medicinske sestre u prevenciji i sprečavanju intrahospitalnih infekcija” prisutne je upoznala Sabina Karadža, diplomirana medicinska sestra.

“Mentalno zdravlje majki prijevremeno rođene djece” bila tema o kojoj je govorila psihologinja Ana Grganović.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji se od 2008. godine inicira od strane Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI), fondacije Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne fondacije za prijevremeno rođenu djecu (NPF, Australija) ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o problemu prijevremenog rođenja i njegovim ozbiljnim posljedicama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), incidenca prijevremenog rođenja iznosi 5 do 10 posto, što znači da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena.

Izvor: travnik-grad.info

0%