play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

– Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i u regiji. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije – rekao je Stoltenberg.

To, kako je dodao, prijeti da potkopa stabilnost, da oslabi reforme. Naglasio je da svi lideri moraju raditi na jedinstvu i na napretku dodajući da je to ključno za stabilnost i sigurnost zemlje. 

– Nama je izuzetno važno i izuzetno smo predani stabilnosti i sigurnosti ovoj regiji. Vi znate da je NATO predan godinama stabilnosti u vašoj državi koja ima veliki značaj kako za vas tako i za cijelu regiju zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu suradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu suradnju – dodao je Stoltenberg.

Naveo je da NATO stožer Sarajevo pruža podršku misiji Europske unije Altea, te da NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljaju jednoglasno usvajanje produžetka te misije u Vijeću sigurnosti UN-a.

– Podržavamo vaša reformska nastojanja, kao i paket za izgradnju obrambenih sposobnosti. To će ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti. Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane – naveo je Stoltenberg, te izrazio pohvale BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU.

0%