if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Mali nizozemski grad dobio titulu Europskog grada godine

Jedan nizozemski grad dobio je prestižnu titulu Europskog grada godine. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Goghovih slika. Ipak, nije riječ o Amsterdamu, već o povijesnom gradu Amersfoortu, piše Metro.

Grad koji se nalazi jugoistočno od Amsterdama može se pohvaliti starom gradskom jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg vijeka. Ulica Muurhuizen, gotovo kružna, slovi za jednu od najljepših u cijelom gradu, a turisti rado šetaju njome, svraćaju u trgovine i jedu u nekom od restorana.

Poput nizozemske prijestolnice, Amersfoort također ima sustav kanala, zajedno s mostovima i vratima, koji se mogu istražiti obilaskom brodom. Za ljubitelje umjetnosti: grad je dom druge najveće zbirke Van Goghovih slika te je također rodno mjesto neoplasticističkog umjetnika Pieta Mondriana, a posjetitelji se mogu uputiti u Mondriaanhuis, rodnu kuću slavnog slikara.

U gradu se također nalazi i toranj Lieve Vrouwe, koji je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u zrak. Visok je samo 100 metara, ali ako se popnete, bit ćete nagrađeni prekrasnim pogledom na grad.

Amersfoortu je titulu Europskog grada godine dala Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posjetila grad kako bi procijenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Također je dobio pohvale za kvalitetu života, kao i za to kako se održavaju njegov karakter i baština.

“Amersfoort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi preko ograničenja korištenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova”, rekao je žiri. Bio je u užem izboru za nagradu zajedno sa španjolskom Esteponom i engleskim Exeterom.

0%