play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Međunarodni je dan muškaraca

Svaki put kad se Međunarodni dan žena obilježava 8. marta, možete očekivati bar jedan komentar sa pitanjem “Kada je Međunarodni dan muškaraca?”, sa odgovorom “Zar nije svaki dan?”. Ovakvi komentari zaista mogu poništiti muškarce i podstaći toksičnu muškost.

19. novembar je Međunarodni dan muškaraca. Dan kada možemo da istaknemo i razgovaramo o nekim od problema sa kojima se suočavaju muškarci kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Zašto je važno da govorimo o mentalnom zdravlju muškaraca, koje su teškoće sa kojima se oni suočavaju, te odakle to sve dolazi odgovara Maja Savanović Zrić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut.

Jedan klijent mi je jednom rekao “Kada je moje mentalno zdravlje bilo najgore, moje radno mjesto je bilo moje jedino sigurno utočište. Kada sam stigao tamo, postalo je mjesto gde sam mogao otvoreno da razgovaram sa ljudima jer oni nisu bili porodica. Društveni događaji na poslu takođe su mi omogućili da ublažim pritisak. Često nam se kaže da nastavimo sa tim, što onda može dovesti do toga da pokušamo da zatvorimo i ne podijelimo svoje misli i osjećanja umjesto da pokušavamo da se nosimo sa njima na efikasan način.”

I muškarci i žene imaju teškoće sa mentalnim zdravljem. Međutim, način na koji reaguju često je veoma različit. Manje je vjerovatno da će muškarci tražiti pomoć i vjerovatnije će umanjiti svoje simptome nego žene. Takođe je pet puta veća vjerovatnoća da će zloupotrebljavati alkohol i druge psihoaktivne supstance i tako bježati od onog što ih muči i sa čim se nose. Dobra vijest je da su muškarci u poslednjih deset godina postali otvoreniji da traže pomoć kada je to potrebno.

Muškarci su samo bombardovani društvenim očekivanjima; moraju da izgrade upješnu karijeru, izdržavaju svoje porodice i još mnogo toga. U mnogim slučajevima, samopoštovanje i samopouzdanje su direktno povezani sa profesionalnim uspjehom. Neuspjeh da ispune svoju patrijarhalnu ulogu znači krah samopoštovanja i samopouzdanja. Tada depresija, anksioznost i napadi panike mogu da počnu da se uvlače. Na tu gomilu možete dodati i osjećaj usamljenosti, izolacije i odbačenosti. Ali muškarci često nemaju alate za upravljanje ovim emocijama. Kada je u pitanju, jedini prihvatljiv osjećaj za mnoge muškarce je ljutnja.

0%