play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Zbog lažnih potvrda o cijepljenju podignute optužnice protiv poznatih osoba u Hrvatskoj

Tačno 13 mjeseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamjenu za neistinit upis cijepljenja protiv Covida-19.

Naime, policija je u suradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o manipulacijama s covid potvrdama koje su se kupovale za najmanje 195 KM, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (pre)ostalih 224, istraga i dalje provodi.

Među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od jula do listopada 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu covid potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sistem Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao osobne podatke niza osoba željnih potvrde bez da se cijepe. A ujedno joj je prosljeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sistem Ministarstva kao po šemi, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci cijepljeni, a koji su temeljem toga zatim neosnovano tražili EU digitalne covid potvrde.

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale djelo te će se najvjerovatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Spomenuta medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mjesto rada, a kad je izbila afera niz poznatih imena koji su, na ovaj ili onaj način nabavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, pjevač Tony Cetinski, poznata sopranistica Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih firmi, TV voditeljica i njen suprug, brojni privatni poduzetnici, jedan bivši sudionik Big Brothera te brojni sadašnji i bivši sportaši, turistički vodiči, veterinari, stomatolozi, taksisti… a lažno su se cijepile i čitave obitelji.

Istražitelji sumnjaju da je medicinska sestra sa 11 posrednika zaradila preko 54.5 tisuće maraka i 9.2 tisuće maraka koje su međusobno podijelili. U svoju obranu svojedobno je P.R. kazala da osobe koje je upisivala u sistem nije poznavala već su joj dolazili samo posrednici koji bi joj donosili liste s podacima i novac. A sve je navodno počelo kad joj je došao jedan poznanik koji je poželio biti upisan bez cijepljenja pa se glas brzo pročuo i medicinska sestra je oformila pravu malu manufakturu potvrda.

Jutarnji list je već pisao da je pretragom fajlova informatičkog sistema o evidenciji osoba cijepljenih od Covid-19 otkriveno da je spomenuta medicinska sestra od 17. svibnja do 15. studenog 2021., kada je prvi puta bila uhićena zbog krivotvorenja podataka o cijepljenju, unijela u sistem da je cijepila ukupno 3531 osobu. Zanimljivo je da je od 5. srpnja te godine P.R. bila na bolovanju pa je veći dio ovih podataka o cijepljenju unosila ‘radeći od kuće’.

Zanimljivo je da je policija detaljno češljala mobitele osumnjičenih te su pronašli i WhatsApp grupu ‘Excelente ekipa’ u kojoj se, između ostalog, dogovaralo i lažno cijepljene, piše Jutarnji.

“Planira li se neko cijepiti?” pitala je administratorica grupe, inače konobarica u narodnjačkom klubu. “Tomo mi je rekao da vas pitam da pošaljete svoje zdravstvene knjižice i da svako pokrije po 100 eura (195 KM) troškova za doktoricu P. Do kraja tjedna onda donesite parice da skupimo u kovertu i damo P.”, pisala je administratorica grupe referirajući se na P.R.

Inače, u jednoj od poruka koje su izvukli istražitelji, vlasnik narodnjačkog kluba zatražio je da “svako pokrije troškove u iznosu od 100 eura za P. da se to riješi”, nakon čega će svi na kolektivni godišnji odmor. Među kupcima tih potvrda su bili i stranci s privremenim boravkom u Hrvatskoj, te državljani Srbije, BiH, Kosova, Francuske…

0%