play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usvojena rezolucija o humanitarnoj pauzi u Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je nacrt rezolucije kojom se zahtijeva “hitna i produžena pauza” u sukobima u Gazi.

Nacrt rezolucije koji je podnijela Malta u VSUN-u izglasan je na hitnoj sjednici. Prijedlog zakona je prihvaćen sa 12 “za” i tri “uzdržana” od ukupno 15 članova. Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija i Velika Britanija bile su suzdržane.

S druge strane, Vijeće sigurnosti je odbacilo ruski prijedlog amandmana da se umjesto “humanitarne pauze” uključi termin prekid vatre.

Rezolucijom se traži “hitna i produžena humanitarna pauza u sukobima” umjesto humanitarnog prekida vatre i uspostavljanje koridora u Pojasu Gaze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

U rezoluciji se dalje navodi da intervali o kojima je riječ treba da imaju “dovoljan broj dana” u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom te se poziva na nesmetan, brz i siguran pristup humanitarnoj pomoći koju će pružati UN i njegovi partneri.

Odlukom se traži oslobađanje svih talaca, a posebno djece, iz ruku Hamasa i drugih grupa te se traži prekid zaustavljanja opskrbe osnovnim potrepštinama civilnog stanovništva u Gazi.

0%