play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Prilika za posao: Austriji nedostaje 230 tisuća radnika

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno radi na privlačenju novih radnika, s obzirom na prisustvo 230.000 otvorenih radnih pozicija.

Građani Bosne i Hercegovine često odlaze u Austriju kao sezonski radnici, a trend priliva radne snage će se svakako nastaviti jer Austrija snažno lobira za dolazak ljudi svih zanimanja, posebno onih u IT sektoru.

Također, traže se i stručnjaci u oblasti elektrotehnike, kao i radnici u ugostiteljstvu, što predstavlja značajni dio potražnje strane radne snage.

Osim sezonskih radnika, u Austriji ima mnogo studenata iz Bosne i Hercegovine koji borave na osnovu studentske dozvole, ali nakon završetka školovanja, po tom osnovu ne mogu da nastave boravak.

Ipak, nakon diplomiranja, studenti imaju određeni vremenski period da pronađu posao, i ako pronađu firmu koja ih želi zaposliti, mogu aplicirati za crveno-bijelu-crvenu kartu (Rot-Weiß-Rot), koja je slična američkoj “zelenoj karti” i koristi bodovni sistem.

Do prosinca prošle godine, bodovi su se dodjeljivali isključivo za poznavanje engleskog i njemačkog jezika. Međutim, od tada su uvedene dodatne olakšice, te se sada za dokazano poznavanje bosanskog jezika, na primjer, dodjeljuje dodatnih pet bodova.

U Austriji također važi pravilo da radnici koji dolaze iz drugih zemalja moraju biti plaćeni više od minimalnih zarada koje su propisane za određene poslove. Na primjer, za posao mašinskog inženjera postoji minimalna zakonom propisana zarada, koja iznosi najmanje 2.900 eura. To znači da mašinski inženjer ne može biti plaćen manje od te sume.

Pored toga, svi oni koji su stekli crveno-bijelu-crvenu kartu, odnosno radnu dozvolu koja se dodjeljuje stranim radnicima, mogu očekivati da će im plaće biti najmanje 10 posto više od minimalne zarade koja je garantirana za taj posao. Ova praksa je uspostavljena kako bi se osigurala pristojna nadoknada za strane radnike i motivirala njihova zapošljavanja u Austriji.

U Austriji postoje posebne liste zanimanja koja se smatraju “nedostajućim” na nivou pojedinih pokrajina. Ovo znači da se određena zanimanja u određenim regijama traže više nego u drugim, jer postoji veća potreba za radnicima u tim sektorima.

0%