if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Pooštrena pravila za prijenos robe preko granice

Pooštrena su pravila prelaska granice. Pojedine zemlje EU koje su dio Šengen zone ponovo su vratile unutarnje granice. Između ostalih i Hrvatska. Pojačala je nadzor, uključujući i onaj sa BiH, zbog čega je promijenjena i količina unosa određenih proizvoda. Promjene ne osjete samo putnici, nego i bh.prevoznici. Protok roba je usporen. Utiče li to već na bh.ekonomiju?

Ako ste pripremili sendvič sa mesnim nareskom i uz to ponijeli jogurt, bit će vam oduzeto na granici. Iz BiH u Hrvatsku proizvodi od mesa i mlijeka strogo su zabranjeni za unijeti. Pa čak i u sendviču. Za lijekove vam treba potvrda. Osobni prtljag može biti težak maksimalno 600KM. Sav višak mora se prijaviti.

“Ne može se dakle unositi više od šteke cigareta, zatim kada je u pitanju žestoko alkoholno piće, odnosi se dakle na jednu litru, zatim tu su 3 litre vina, 16 litara piva”, rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Limiti su postavljeni i za voće i povrće do 5kg, hrana za dojenčad do dva, lijekovi za upotrebu do 7 dana, novca do 20.000 maraka gotovine… Pravila su pooštrena. No, znaju li to putnici.

0%