if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Umjetna inteligencija bi uskoro mogla zamijeniti ovih pet poslova

Zbog porasta primjene AI-ja u brojnim djelatnostima, poput autonomnih robota za dostavu i taksija bez vozača, vrlo je lako zamisliti da će u budućnosti umjetna inteligencija zamijeniti neke poslove. Tome u prilog govori i izvješće McKinsey Global Instituta prema kojem bi do 2030. godine i do 30 posto radnih sati u američkom gospodarstvu moglo postati automatizirano.

Poznati stručnjak za umjetnu inteligenciju Mark Minevich, koji je upravo objavio novu knjigu na tu temu pod nazivom Naš planet pokreće umjetna inteligencija, slaže se s ovim predviđanjima. Objasnio je za The US Sun kako vjeruje da će roboti uskoro preuzeti pet poslova. 

“Poslovi za koje vjerujem da su u opasnosti da ih zamijeni umjetna inteligencija u nadolazećim godinama su blagajnici, telemarketeri, vozači kamiona, knjigovođe, računovođe te radiolozi”, tvrdi. 

Objasnio je kako su blagajnici zaposleni u supermarketima i trgovačkim centrima ranjivi jer su tvrtke poput Amazona uložile u automatizirane trgovine.

 “Telemarketing je zreo za promjenu kroz razgovornu umjetnu inteligenciju i chatbotove koji mogu biti uvjerljivi”, zaključio je pa ustvrdio kako velika promjena očekuje i vozače kamiona: “Vozači kamiona suočit će se s velikim preokretom porastom autonomnih vozila, što će ugroziti milijune radnih mjesta diljem svijeta.”

0%