play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon slučaja u Zenici oglasila se Asocijacija ginekologa: Nedopustivo objavljivanje identiteta

U povodu objave priloga kojim se doktor specijalista ginekolog optužuje za neprimjerene preglede pacijentica, Asocijacija Ginekologa u BiH ističe da je ovakav vid izvještavanja u javnom prostoru atak na njihovu profesiju, piše fokus.ba.

“Držimo da je nedopustivo da se bilo čiji identitet javno objavi i dovede u vezu sa ovako teškim optužbama, bez da je prethodno pokrenut i sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti doktora za optužbe koje mu se stavljaju na teret”, stoji u priopćenju Asocijacije ginekologa u BiH.

Naglašavaju da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH propisuje jasne procedure utvrđivanja postojanja seksualnog uznemiravanja posredstvom Agencije za ravnopravnost spolova kao i sankcije za počinitelja, koje dalje provode tužiteljstva i druga tijela u okviru svojih nadležnosti.

“U konkretnom slučaju, nije podnesena nikakva prijava od strane pacijentica protiv doktora specijaliste ginekologa nadležnim tijelima, pa postupak utvrđivanja odgovornosti nije ni pokrenut”, poručuju.

Asocijacija ginekologa u BiH, kako su naveli, osuđuje svaki vid odstupanja od propisanih procedura i standarda ginekoloških pregleda, međutim…

“Nedopustivo je da bilo čiji identitet bude javno objavljen i doveden u vezu sa najtežim optužbama prije nego se na zakonom propisan način utvrdi osnovanost takvih optužbi, kao i odgovornost lica čiji se identitet do tog trenutka štiti”, stoji u priopćenju.

0%