if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

EU osudio Hamasovo korištenje civilima kao štitom, pozvao Izrael na suzdržanost

Europska unija je u nedjelju osudila “Hamasovo korištenje bolnicama i civilima kao ljudskim štitom” u pojasu Gaze, pozivajući Izrael na “najveću moguću suzdržanost” kako bi se zaštitili civili u ratu koji traje.

EU “osuđuje Hamasovo korištenje bolnicama i civilima kao ljudskim štitom” i “krajnje je zabrinut zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi”, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell. “Neprijateljstva imaju ozbiljne posljedice za bolnice i teško pogađaju civile i medicinsko osoblje”, upozorio je, istaknuvši da se “po međunarodnom humanitarnom pravu bolnice, medicinska oprema i civili u bolnicama moraju zaštititi”.

“Bolnice se uz to moraju odmah opskrbiti najpotrebnijom medicinskom opremom a pacijenti kojima je potrebna žurna medicinska pomoć moraju se evakuirati u sigurnim uvjetima. U tom smislu pozivamo Izrael da pokaže najveću moguću suzdržanost kako bi se osigurala zaštita civila”, dodao je.Poziv je upućen dok oko bolnice al-Shife, najveće u pojasu Gaze, bjesne borbe.Zamjenik ministra zdravstva u Hamasovoj vladi rekao je u nedjelju za AFP da je u izraelskom zračnom napadu “potpuno uništena” zgrada kardiologije u toj bolnici.

Izraelska vojska zasad nije komentirala i AFP nije mogao potvrditi bombardiranje, ali je barem jedan svjedok iz bolnice potvrdio udare i štetu.Izrael niječe da namjerno gađa bolnice. Optužuje Hamas da se tim objektima i tunelima ispod njih koristi kao skrovištem, što islamistička militantna skupina niječe.U Borrellovu priopćenju opetuje se stajalište Bruxellesa po kojemu Izrael “ima pravo na obranu u skladu s međunarodnim i s humanitarnim pravom”.

No EU se “pridružuje pozivima da se čim prije uvedu stanke u sukobu i uspostave humanitarni koridori” u pojasu Gaze.Uz to, poziva Hamas da oslobodi više od 240 talaca otetih tijekom njegova napada 7. listopada te ističe da je “iznimno važno” da Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) ima “pristup taocima”.

0%