if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Apple priprema radikalnu promjenu za korisnike Iphone-a

Apple je bio primoran uvesti USB-C port sa novom serijom uređaja, što je zahtjev Europske unije. No, dok godinama korisnici androida uživaju u brzim prenosima podataka putem USB kabela, Apple ima drukčiju viziju.

Novi propisi Europske unije donijet će radikalnu promjenu za iPhone korisnike. Na Appleove telefone korisnici mogu instalirati samo aplikacije koje se nalaze na online trgovini App Store. Razlog za to je, prema Appleu, sigurnost, dok svi ostali kažu kako američka kompanija ovako u potpunosti kontrolira svoj proizvod i na njemu zarađuje veliki novac.

Developeri su često znali prigovarati zbog toga i smatrali da ih Apple drži u nekoj vrsti reketa jer nemaju drugog izbora nego svoje aplikacije ponuditi samo preko Appleove trgovine, gdje im kompanija uzima proviziju za prodaju aplikacija, ali i transakcija unutar aplikacija.

No Apple će morati omogućiti instalacije aplikacija od trećih strana. Ekipi iz Applea taj je dio o softveru s mreže naročito sporan te smatraju kako je preuzimanje aplikacija na telefone najbolji prijatelj kibernetičkih kriminalaca.

Dok putem svoje online trgovine još mogu kontrolirati aplikacije i njihovu sigurnost (sve prijavljene aplikacije za App Store prvo moraju proći sigurnosne provjere), u Appleu strahuju da razina sigurnosti u trgovinama softvera trećih strana, a pogotovo softvera koji korisnici sami preuzimaju s interneta neće biti na tako velikom nivou. To bi značilo da će i iPhone postati ranjiv uređaj kojeg će hakeri lakše moći napasti, preuzeti kontrolu nad telefonom, krasti podatke korisnika itd.

0%