play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Jeste li znali da se danas obilježava Dan samaca?

Milijuni ljudi diljem svijeta ove subote obilježavaju Singles’ Day, odnosno Dan samaca, jer je 11. studenog posvećen onima koji nisu u vezama. Oni koji imaju partnere slave Valentinovo i obilježavaju godišnjice veze, a Dan samaca je kao stvoren za sve valentinovske antijunake koji žele proslaviti samački život. Stotinu je razloga zašto bi trebalo proslaviti ovaj dan i isto je toliko načina na koji se to može učiniti, pri čemu nisu svi uvjetovani time jeste li u ljubavnom odnosu ili ne.

Četiri solo studenta sa Sveučilišta Nanjing u Kini organizirali su 11.11.1993. godine događaj kojim su htjeli zaboraviti monotoniju samačkog života. Datum je odabran zbog niza jedinica koje predstavljaju osamljenost samaca. Ideja se proširila munjevitom brzinom, mnogi Kinezi su ubrzo prihvatili taj dan i mladi diljem zemlje ovo su vidjeli kao odličnu priliku za organiziranje brojnih događanja i upoznavanja drugih samaca.

S vremenom je 11. studenog postao i popularan datum za vjenčanja, dok se kineski mediji u to vrijeme bave pitanjima ljubavi i temom odnosa. Dan samaca pretvorio se u međunarodni fenomen i slavi se u brojnim zemljama. Uz to što je postao snažan simbol za sve koji su ponosni što nemaju partnera, ovaj je dan postao i jedan od najvećih dana kupovine na svijetu.

Daniel Zhang, direktor tvrtke za internetsku kupovinu Alibaba, 2009. je godine počeo taj datum koristiti kao 24-satni festival kupovine i time mu je dao novu dimenziju. Nudio je posebne popuste za taj dan, a marketinškim stručnjacima nije trebalo dugo da zbroje 2 i 2 te zaključe kako će samci na taj dan sebi željeti ugoditi i slaviti, pa su se mnogi poveli njegovim primjerom.

0%