play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Blagdan je sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara, jedan je od najželjnije čekanih i najveselijih blagdana, zbog stoljetne tradicije da se baš na taj dan održava ceremonija krštenja mladog vina, koja ne prolazi bez dobre kapljice i bogate trpeze.

Slavi se u čast rimskog viteza iz pokrajine Savarije, u današnjoj Mađarskoj, koji je bio poznat kao blag i milosrdan čovjek. Završio je vojnu službu, no zaredio se i godinama djelovao u samostanu u Galiji, u Poitiersu, nakon čega je izabran za biskupa Toursa. Posvećen je 370. godine. Pokopan je 11. studenog 397 godine, što je dan koji se slabi kao njegov spomendan.

Legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta. Legenda također kaže da se protivio tome da postane biskup, pa se pred samim imenovanjem sakrio među guskama, no one su ga izdale svojim graktanjem. Tako je postao biskup, dok se u mnogim krajevima na Sv. Martina i danas tradicionalno jede guska s mlincima.

Povodom obilježavanja blagdana sv. Martina i patrona župe Bučići (Novi Travnik) bit će održano svečano misno slavlje u 11 sati.

Župljani su se i ove godine za patron pripremali trodnevnicom, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodi fra Marko Kepić, župnik iz Zenice.

Župa Bučići  najstarija je župa na općini Novi Travnik.

Čestitamo imendan svim koji nose ime Martin, Martina, Marta, … i svima koji nose izvedenice od tog imena.

0%