play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Službeno završio štrajk holivudskih glumaca, postignut dogovor od milijun dolara

U ranim jutarnjim satima službeno je završio štrajk američkog sindikata SAG-AFTRA, koji obuhvaća oko 160.000 filmskih, televizijskih i glasovnih glumaca i srodnih zanimanja i koji je trajao ukupno 118 dana, što ga čini najdužim štrajkom glumaca u povijesti Hollywooda.

Obustava rada u trajanju od 118 dana službeno će završiti nakon ponoći, rekao je sindikat SAG-AFTRA u priopćenju u srijedu nakon što je njegov odbor za pregovaranje jednoglasno podržao dogovor s Walt Disneyjem, Netflixom i drugim tvrtkama.

Trogodišnji ugovor, čija vrijednost iznosi više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne plaće i nove dodatke koje će plaćati streaming servisi, rekao je sindikat. Dogovor također predviđa zaštitu od nedozvoljenog korištenja fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zamijeniti “digitalni dvojnici”.

Predsjednica sindikata i zvijezda serije Dadilja Fran Drescher je na društvenoj mreži Instagram napisala: “Uspjeli smo! Dogovor od milijun dolara!”

Kraj štrajka glumaca znači da Hollywood opet može početi proizvoditi u punom kapacitetu po prvi put od svibnja kada su filmski i televizijski scenaristi započeli štrajk.

Nacionalni odbor SAG-AFTRA-e će raspravljati o sporazumu u petak, a sindikat je rekao da će daljnje pojedinosti objaviti nakon tog sastanka. Konačno glasanje o ratifikaciji se očekuje u narednim tjednima.

0%