play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Huawei profitira od američkih sankcija

Kada su 2019. donesene sankcije Huaweiju pod optužbom o prisluškivanju, mnogi su mislili da je to kraj ovog tehnološkog giganta.

Huawei se suočio s problemima, ali krenuo je u stvaranje vlastitih servisa, te pet godina kasnije ponovno proizvodi svoje procesore, a uskoro i vlastiti senzor fotografije XMage. S povratkom u svijet 5g tehnologije Huawei bilježi eksploziju prodaje.

Iako nikad nije dokazano da je Huawei prisluškivao, SAD i dalje ne odustaje od sankcija i time čini štetu ponajviše sebi. Ovogodišnjim narudžbinama, multinacionalna tehnološka kompanija iz Kine, gigant Baidu mijenja Nvidia čipove u korist domaćih Huawei čipsetova za umjetnu inteligenciju. Informacije su potvrdila dva odvojena izvora za Reuters , dodajući da je to posljedica sankcije SAD-a, koje na ovaj način samo podstiču šire prihvaćanje kineskih proizvoda nasuprot američkim.

Huawei postaje sve rasprostranjeniji i u ekonomskom ratu Kine i SAD sve više izlazi kao pobjednik. Sada je kasno da je postao konkurencija i NVidia čipovima. Zbog toga, Nvidia izgleda planira otkazati kineske narudžbine za AI GPU vrijedne pet milijardi dolara , a sada vidimo da bi njeno mjesto moglo zauzme Huawei.

0%