play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

BiH ima mnogo manje stanovnika nego što pokazuje statistika

Prije deset godina, kada je izvršen posljednji popis u BiH, popisano je 3,531.159 osoba, a od tada do danas brojčano stanje bh. građana svedeno je na procjene, tako da posljednja, koja datira od sredine prošle godine, a iza koje stoji Agencija za statistiku BiH, pokazuje kako nas je bilo oko 3,434.000, pišu Nezavisne novine.

No, točne informacije nema jer je BiH, za razliku od drugih zemalja u regiji, propustila ovaj popisni krug, tako da mnoge bitne parametre ne možemo usporediti u odnosu na ostale.

Demografi kažu da je, samo po osnovi negativnog prirodnog prirasta, od 2013. do 2022. godine Federacija BiH postala siromašnija za 32.080, a Republika Srpska za 60.382 građanina. RS, dodaju, ima mnogo veći mortalitet zbog veće starosti stanovništva.

Demograf Aleksandar Majić kaže da su procjene o broju stanovnika u BiH bazirane na podatke bez vanjskih migracija.

– Tako da možemo konstatirati da se procijenjeni broj stanovnika, koji iznosi Agencija za statistiku BiH, odnosi samo na zatvorenu populaciju, odnosno populaciju bez vanjskih migracija. Na to bih dodao i da broj stanovnika koji je popisan 2013. nije odgovarao stvarnom stanju koje je bilo te godine. Mi ni tada nismo imali ta 3,5 milijuna stanovnika, već mnogo manje. Mnogi ljudi iz inozemstva dolazilo je ovdje da se popiše – rekao je Majić za Nezavisne novine. Prema njegovim riječima, kada se podvuče crta, mi danas imamo mnogo, mnogo manje stanovnika nego što pokazuje statistika.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, vjeruje da u BiH danas nema ni tri milijuna ljudi. Kaže da se, službeno, u posljednjih sedam-osam godina iz Bosne i Hercegovine odjavilo oko 90.000 građana, odnosno, oni nemaju više bh. državljanstvo. Ona, međutim, napominje da naši ljudi, kada odlaze, nisu obvezni odjaviti se iz mjesta u kojem su živjeli, tako da se vode kao netko tko još živi tu, a fizički je izvan granica BiH.

0%